مدیرعامل شرکت آب منطقهای زنجان در گفت و گو با خبرگزاری صدا و سیمای مرکز زنجان:
به گزارش روابط عمومی شرکت آب منطقه ای زنجان، اکبر باقری در گفتوگو با خبرنگار خبرگزاری صدا و سیمای مرکز زنجان اعلام کرد: استان زنجان با وسعت ۲۲ هزار کیلومترمربع، سالانه بهطور متوسط ۳۱۶ میلیمتر نزولات جوی دریافت میکند که حجم این نزولات ۷ میلیارد مترمکعب است. با این حال، تبخیر و تعریق ۵ میلیارد مترمکعب از این مقدار را کاهش میدهد و حجم منابع آبی قابل تجدیدپذیر به حدود یک و نیم میلیارد مترمکعب می رسد.
وی با اشاره به اینکه استان زنجان در سه حوزه مطالعاتی قرار گرفته است، یادآور شد: ۸۵ درصد آن متعلق به سفیدرود، ۱۵ درصد در حوزه فلات مرکزی و یک دهم درصد در حوزه دریاچه ارومیه است.
مدیرعامل شرکت آب منطقهای استان زنجان تعداد دشتهای استان را ۷ مورد برشمرد و گفت: از این تعداد ۵ دشت بحرانی است و دشت ماهنشان و طارم که ۳۵ درصد استان را برمیگیرد جزو بخشهای آزاد و غیر ممنوعه محسوب میشود.
باقری با اشاره به وجود ۴ سد در حال بهرهبرداری در استان، تصریح کرد: سد تهم هدف از احداث این سد، تأمین آب شرب شهر زنجان است. حجم مخزن این سد ۸۴ میلیون مترمکعب است که تنها ۱۳ میلیون مترمکعب آب در آن ذخیره شده و درصد پرشدگی سد ۱۶ درصد است. همچنین در رابطه با سد گلابر نیز باید گفت این سد با هدف تأمین آب صنایع و کشاورزی شهرستان ایجرود ساخته شده و دارای مخزن ۱۱۶ میلیون مترمکعبی است که ۴۵ میلیون مترمکعب آب دارد. با این حال، به دلیل کمبود بارشها، انتقال آب به صنایع و کشاورزی متوقف شده است.
مدیرعامل شرکت آب منطقهای استان زنجان با اشاره به اینکه سد کینه ورس تأمینکننده آب بخشی از ابهر و خرمدره است، ادامه داد: از این سد ۶ میلیون حجم آب تخصیصی برای مصرف شرب داریم، ۱۶ میلیون حجم مخزن بوده و ۲.۶ آب پشت سد و ۱۶ درصد پرشدگی دارد.
وی حجم مخزن سد تالوار را 500 میلیون متر مکعب خواند و افزود: آب موجود در مخزن این سد حدود ۹۰ میلیون مترمکعب است که سد تالوار تأمینکننده آب شرب دو استان زنجان و همدان است و نیز آب کشاورزی کردستان را تأمین میکند.
باقری افزود: ۸۰ درصد از آب شرب و ۸۵ درصد از آب موردنیاز صنایع استان از منابع زیرزمینی تأمین میشود. در صورت بهرهبرداری از سدهای در حال احداث، این وابستگی به ۵۰ درصد کاهش مییابد.
وی در مورد پروژههای در حال احداث، از جمله سدهای بلوبین، مراش و مشمپا، توضیح داد: این طرحها در مراحل مختلف پیشرفت قرار دارند و با تکمیل آنها، بخش قابلتوجهی از نیاز خواهد بود. سد مشمپا نیز با حجم مخزن ۳۵۰ میلیون مترمکعب، تأمینکننده آب شرب شهر زنجان وحتی در افق در صورت نیاز سلطانیه، خرمدره و حتی ابهر را نیز می تواند تحت پوشش شبکه خود قرار دهد. این پروژه به دلیل مسائل زیستمحیطی دچار تأخیر شده بود که با برگزاری چندین پنل تخصصی در سازمان محیط زیست کشور مشکل زیست محیطی آن حل شده و در صورت تزریق اعتبار لازم عملیات اجرایی پروژه که هم اکنون 40 درصد پیشرفت فیزیکی دارد ، از سرگرفته خواهد شد.
باقری اعلام کرد: برای اجرای طرحهای مختلف آبی، از جمله احداث سدهای بلوبین و مراش، اعتبارات قابل توجهی از محل اسناد اوراق اسلامی تخصیص یافته است که با تأمین منابع مالی، روند تکمیل پروژهها تسریع شده و نیازهای آبی استان در بخشهای مختلف برآورده خواهد شد.