مدیر عامل شرکت آب منطقه ای زنجان در گفت و گو با روزنامه صدای زنجان:
مدیرعامل شرکت آب منطقهای زنجان در گفت و گو با خبرنگار روزنامه صدای زنجان با اشاره به وضعیت بارندگیهای اخیر استان میزان بارندگیها از ابتدای سال ۱۴۰۳ تا به امروز را ۲۹۱ میلیمتر اعلام کرد و افزود: مدت مشابه سال قبل این میزان ۳۰۰ میلیمتر بوده که با این اوصاف نسبت به مدت مشابه سال قبل میزان بارشها ۳ درصد کاهش داشته است که این میزان نسبت به دوره آماری تقریبا ۶ درصد کاهش داشته است.
وی میزان آب ورودی به سد گلابر را ۳ میلیون مترمکعب خواند و اظهارکرد: این میزان در سال گذشته ۶ میلیون مترمکعب ثبت شده است.
باقری ادامه داد: حجم مخزن سد گلابر ۱۱۶ میلیون متر مکعب است و این درحالی است که در حال حاضر ۴۵ میلیون مترمکعب آب پشت این سد ذخیره شده که ۳۹ درصد مخزن را پر کرده است.
دبیر شورای حفاظت از منابع آب استان عنوان داشت: این سد برای کشاورزی و صنعت احداث شده اما به علت کاهش ورودی سد طی دو سال آبی اخیر امکان توزیع آب در شبکه ۲۴۰۰ هکتاری پایاب سد گلابر میسر شده است.
باقری حجم مخزن سد تهم را ۸۰ میلیون مترمکعب عنوان کرد و افزد: در حال حاضر میزان آب ذخیره شده در این سد ۱۶ میلیون مترمکعب است یعنی ۲۰ درصد سد پر است و تا کنون میزان آب ورودی به این سد کمتر از ۹ میلیون مترمکعب بوده که این میزان در مدت مشابه سال قبل حدود ۱۵.۵ میلیون مترمکعب بوده است.
مدیرعامل شرکت آب منطقهای زنجان ضمن ارائه گزارشی از وضعیت سد کینهورس، اظهار داشت: میزان آب ورودی به سد کینهورس نزدیک به ۴ میلیون مترمکعب است و این در حالی است که سال گذشته این میزان ۵ میلیون مترمکعب و در میانگین بلند مدت حدود ۱۴ میلیون متر مکعب بوده است.
باقری خاطرنشان کرد: حجم مخزن این سد ۱۶ میلیون مترمکعب است که حدود ۴ میلیون مترمکعب آب پشت این سد ذخیره شده است و بایستی مصرف کنندگان و بهره برداران شهرستانهای ابهر و خرمدره در مصرف آب نهایت صرفه جویی داشته باشند.
وی با اشاره به وضعیت سد تالوار و چشمانتظاری مردم استان زنجان برای تکمیل آن گفت: سد تالوار در استان کردستان واقع شده و مجری احداث آن شرکت آب منطقهای استان زنجان است.
مدیرعامل شرکت آب منطقهای زنجان افزود: تقریبا ۱۰ میلیون مترمکعب برای تامین آب مورد نیاز استان زنجان از محل این سد اختصاص یافته است که برای تامین نیاز آب شرب ۵ شهر شهرستان خدابنده و حدود ۱۳۴ روستا با خط انتقال به طول ۱۶۱ کیلومتر در نظر گرفته شده است.
باقری تصریح کرد: اقدامات لازم از محل ماده ۲۳ از سازمان مدیریت و برنامه اخذ شده و منتظر ابلاغ وزارتخانه متبوع هستیم تا اعتبار لازم تامین و اقدامات برای اجرای خط انتقال آغاز شود.
وی حجم مخزن سد تالوار را ۵۰۰ میلیون مترمکعب اعلام کرده و اضافه کرد: در حال حاضر در مخزن این سد فقط ۱۰۰ میلیون مترمکعب آب وجود دارد.
رئیس هیئت مدیره شرکت آب منطقه ای زنجان یادآورشد: سدتالوار برای تامین نیاز آب شرب و کشاورزی استانهای زنجان، همدان و کردستان احداث شده است که میزان حجم آب موجود ۲۰ درصد کل ظرفیت آن است و میزان آورد سد تالوار درحال حاضر ۱۹ میلیون مترمکعب و در سال گذشته همین موقع ۴۴ میلیون مترمکعب بوده است.
باقری گفت: از جمله مصوبات دور نخست سفر آیت اله رئیسی رئیس جمهور شهید به زنجان با توجه به مساله آب در این استان، تکمیل ۲ سد بلوبین و مراش با استفاده از ظرفیت ماده ۵۶، از طریق مشارکت بانکها و تعهد دولت، به ترتیب برای سد مراش ۲ هزار و ۷۷۰ میلیارد ریال و برای سد بلوبین یک هزار و ۸۳۰ میلیارد ریال بود.
وی یادآور شد: از جمله مصوبات دور نخست سفر آیت اله رئیسی رئیس جمهور شهید به زنجان با توجه به مساله آب در این استان، تکمیل ۲ سد بلوبین و مراش با استفاده از ظرفیت ماده ۵۶، از طریق مشارکت بانکها و تعهد دولت، به ترتیب برای سد مراش ۲ هزار و ۷۷۰ میلیارد ریال و برای سد بلوبین یک هزار و ۸۳۰ میلیارد ریال بود.
مدیرعامل شرکت آب منطقهای زنجان افزود: سد بلوبین در محل تلاقی رودخانه های ایجرود و سجاسرود احداث شده است. مطالعات سد بلوبین از سال ۱۳۸۶ تا ۱۳۸۹ انجام و عملیات اجرایی آن از سال ۹۰ شروع شد.
وی اعلام کرد: تا پایان سال ۱۴۰۱ حدود سه هزار و ۳۹۲ میلیارد ریال اعتبار برای تسریع در تکمیل طرح در دور اول سفر رئیس دولت سیزدهم به زنجان هزینه گردید.
باقری تسریع کرد: با اجرای پروژه سد بلوبین که دارای حجم مخزن ۳۰ میلیون مترمکعب و ۱۷.۵ میلیون مترمعکب حجم آب تنظیمی آن است، جریانهای سطحی آب در محدوده این سد کنترل، جمع آوری و برای آینده منطقه ذخیره خواهد شد و از این میزان علاوه بر تامین سالانه ۱/۲ میلیون مترمکعب آب شرب شهرهای زرینآباد، حلب و ۹۲ روستای واقع در مسیر طرح به نیاز آبی صنایع مستقر در این منطقه به میزان بیش از ۶ میلیون مترمکعب نیز پاسخ داده و حقابه های پایین دست نیز تامین می شود.
مدیرعامل شرکت آب منطقهای زنجان پیشرفت فیزیکی سد بلوبین را ۸۵ درصد اعلام کرده و افزود: میزان اعتبار موردنیاز جهت تکمیل سد یک هزار میلیارد تومان است و ضروری است اقدامات مربوط به تملک و خرید باغات و اراضی منطقه بعلاوه عملیات اجرایی شامل اجرای تجهیزات هیدرومکانیکال صورت گیرد که در صورت تامین اعتبار، شهریورماه سال ۱۴۰۴ عملیات ساخت این سد تکمیل خواهد شد.
به گفته باقری؛ در مصوبات سفر ریاست جمهوری تامین اعتبار از محل ماده ۵۶ برای تکمیل سد بلوبین و مراش نیز لحاظ شده بود که مطابق برنامه تامین شده و مشکلی از این بابت وجود ندارد.
باقری با بیان اینکه در مصوبات سفر ریاست جمهوری برای خط انتقال سد بلوبین به طول ۲۳ کیلومتر حدود ۲۰۰ میلیارد تومان اعتبار در نظر گرفته شده بود که تا به امروز ۳۶ میلیارد تومان آن تامین شده است، ادامه میدهد: در حال حاضر این پروژه دارای پیشرفت فیزیکی ۲۰ درصدی است. برای تکمیل سدهای بلوبین و مراش اعتبار مناسبی طی دو سال تامین شده و در مدت این ۲ سال با تامین اعتبار به موقع دولت، میزان پیشرفت فیزیکی سد بلوبین از ۵۲ درصد به ۸۵ درصد رسید که در پروژههای بزرگی چون سد سازی پیشرفت فیزیکی ۳۳ درصدی آن هم در کمتر از ۲ سال بسیار چشمگیر می باشد .
وی ادامه داد: با توجه به اهمیت تامین اعتبار برای خط انتقال آب از سد بلوبین و نیاز استان با پیگیریهای شرکت آب منطقهای استان زنجان، کارشناسان سازمان برنامه و بودجه کشور جهت بازدید از محل در نظر گرفته شده برای اجرای خط انتقال در زنجان حضور یافتند و مقرر شده این پروژه در ردیف طرحهای اضطراری قرار گیرد اما با توجه به اینکه در کل کشور طرحهای بسیاری در حوزه آب وجود دارد، متاسفانه تخصیص اعتبار مذکور محقق نگردید. ضمن اینکه اعتبار برآوردی برای اجرا، ۷۰۰ میلیارد تومان می باشد که رقم ناچیزی در مقایسه با پروژههای سدسازی به شمار میرود و در صورت تامین نهایتا تا پایان سال این پروژه تکمیل میشود.
باقری با توجه به مطالبات انباشته بالای سد مراش این سد را از جمله سدهای بااهمیت برای شرکت آب منطقهای زنجان دانست و گفت: پروژه احداث سد مراش دارای ۷۰ درصد پیشرفت فیزیکی است و برآورد میشود در صورت تامین اعتبار؛ تا پایان سال جاری به مرحله آبگیری برسد. در صورت تکمیل سد (مبلغ برآوردی برای تکمیل ۱۶۲۱ میلیارد تومان)؛ آب شرب موردنیاز شهرهای دندی، ماهنشان و ۱۲۲ روستای شهرستان ماهنشان به میزان ۳/۳ میلیون مترمکعب در سال و تامین نیاز آبی صنایع مستقر در منطقه به میزان ۲.۵ میلیون مترمکعب در سال محقق خواهد شد.
به گفته باقری: خط انتقال سد مراش به طول ۸۱ کیلومتر با برآورد ۱۴۰۰ میلیارد تومان است که ۱۵ کیلومتر آن به پایان رسیده است. این مهم باتوجه به موقعیت اضطراری که در شهر دندی بود اقدامات لازم برای اجرای این خط انتقال جهت تامین نیاز مردم به آب شرب در دستور کار قرار گرفت.
مدیرعامل شرکت آب منطقهای زنجان از تکمیل سد ایالو خبر داد و گفت: سد ایالو آماده افتتاح و بهره برداری می باشد.
بیش از ۸۰ درصد آب آشامیدنی مورد نیاز زنجان از آبهای زیرزمینی تامین می شود و با بهره برداری از سد مشمپا بخش عمده آب شرب مورد نیاز شهرستان زنجان از این سد تامین خواهد شد.
مدیرعامل شرکت آب منطقه ای زنجان با بیان اینکه سد مشمپا هم اکنون ۴۰ درصد پیشرفت فیزیکی دارد، ابراز امیدواری میکند: با بهره برداری از این سد آب مطمئن و پایدار خواهیم داشت. حجم مخزن این سد ۳۵۰ میلیون مترمکعب است، در طرح اولیه حجم مخزن سد 700میلیون مترمکعب پیش بینی شده بود .
در سفر دوم رئیس دولت سیزدهم موضوع آغاز به کار سد مشمپا مطرح و حتی 200 میلیارد تومان اعتبار برای این پروژه مصوب شد.
مدیرعامل شرکت آب منطقه ای زنجان در خصوص سد مشمپا نیز گفت: سد مشمپا از جمله سدهایی است که انرژی زیادی از مجموعه استان گرفت، برای اجرای دستور از سر گیری عملیات احداث سد مشمپا؛ مباحث زیست محیطی زمین شناسی و مباحث فنی آن تکمیل شد؛ در این راستا سازمان محیط زیست کشور نیز در کمتر از یک ماه مجوز زیست محیطی سد را صادر و اداره کل محیط زیست استان نیز ابلاغ کرد و تاکید کرد تا برخی از پارامترهای زیست محیطی اعلامی قبل از آبگیری و در پروژه اجرای طرح نیز در نظر گرفته شود.
وی با بیان اینکه عملیات اجرایی سد مشمپا از 5 سال گذشته تاکنون راکد مانده است، تصریح کرد: پیگیری های لازم برای از سرگیری اقدامات برای تکمیل این سد انجام شده و مجوز زیست محیطی آن صادر شده است که در صورت تامین اعتبارات مورد نیاز بهره برداری ازاین سد تا ۲ سال آینده ممکن خواهد بود. البته از آنجایی که طرح متوقف شده بود، سازمان برنامه و بودجه باید در پروسه در نظر گرفتن اعتبارات؛ این مهم را نیز منظور میکرد که در نهایت مجموعه استان و نمایندگان استان در مجلس همچنان پیگیر هستند و احتمال اینکه وزیر نیرو به این مهم توجه ویژهای داشته باشند بسیار زیاد است.
باقری اظهارداشت: قرارگاه خاتم الانبیاء ساخت این سد را برعهده گرفته است که پس از طی مراحل، اقدامات لازم را آغاز خواهد کرد.
بند تنظیمی پاوهرود نیز با ظرفیت حدود 3 میلیون مترمکعب در پایین دست سد مشمپا قرار دارد که ساخت آن از حدود 14 سال قبل آغاز شد که بهره برداری از آن بخش کشاورزی شهرستان طارم را بهبود خواهد داد.
باقری پیش بینی کرد: اگر موانع پیش روی جذب اعتبار به سد مشمپا رفع شود با ورود قرارگاه خاتم به عنوان پیمانکار، این سد در عرض یکسال به آبگیری میرسد و سال بعد از آن هم تکمیل میشود، پس از تکمیل نیز عملیات ساخت بند تنظیمی پاوره رود طارم اجرایی میشود.