پنجاه و سومین جلسه شورای حفاظت منابع آب استان به ریاست استاندار زنجان برگزارشد
در ابتدای جلسه، مدیرعامل شرکت آب منطقه ای زنجان ضمن تبریک حلول ماه مبارک رمضان ، ماه میهمانی خدا، دستورکار جلسه را که شامل؛ ارائه گزارش شرکت آب منطقه ای زنجان در خصوص آخرین وضعیت بارش ها و منابع آب سدهای استان و اقدامات انجام شده در راستای طرح احیا و تعادل بخشی منابع آب زیرزمینی و مهندسی رودخانه ، بررسی موضوع نامه مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری استان در خصوص وقوع پدیده فرو نشست زمین در شهرستانهای ابهر و خرمدره (دشت ابهر) و همچنین ارائه گزارش شرکت آب و فاضلاب استان در خصوص آخرین وضعیت تأمین آب شرب شهرها و روستاهای استان در تابستان 1403 و چالشهای مربوطه بود را قرائت نمود.
اکبر باقری در ادامه ، گزارشی از وضعیت منابع آب زیرزمینی ، ذخیره آب پشت سدهای استان و همچنین اقدامات شاخص شرکت آب منطقه ای زنجان در حفظ و حراست از منابع آب زیرزمینی و تامین آب پایدار برای پیشرفت و توسعه استان ارائه نمود.
بهنام نجفی معاون حفاظت و بهره برداری شرکت آب منطقه ای زنجان نیز با ارائه پاورپوینتی، گزارشی از وضعیت بارشها، آخرین وضعیت سدهای در حال بهره برداری و عملکرد طرح احیا و تعادلبخشی منابع آب زیرزمینی و بخش مهندسی رودخانه در سال 1402 ارائه نمود و خاطرنشان کرد: مجموع بارشها تا 20 اسفندماه سال آبی 1402 _ 1403 حدود 118 میلی متر بوده که این میزان نسبت به سال قبل این موقع که حدود 147 میلی متر است حدود 20 درصد کاهش و نسبت به متوسط دوره آماری که حدود 172 میلی متر بوده، حدود 31 درصد کاهش را نشان می دهد.
وی با اشاره به اینکه با توجه به بارشهای امسال که نوع آن نیز از برف به باران تغییر یافته، اکثر ورودی سدهای استان منفی بوده و سد تهم که تامین کننده آب شرب زنجان است، حدود 73 درصد کاهش ورودی نسبت به سال قبل و حدود 79 درصد نسبت به بلند مدت را دارد و با برنامه ریزی که با شرکت آب و فاضلاب استان انجام گرفته، مدیریت آب موجود با همه ظرفیت ها در دستور کار قرار گرفته است.
نجفی به عملکرد پرومسلوب المنفعه نمودن چاههای غیرمجاز در سال 1402 اشاره کرد و عنوان داشت: از ابتدای سالجاری تاکنون 719 حلقه چاه غیرمجاز توسط عوامل گشت و نظارت شرکت آب منطقه ای زنجان شناسایی و پس از صدور دستور قضایی و با همکاری نیروی انتظامی استان پر و مسلوب المنفعه شده است که از قبل این انسدادها حدود 18 میلیون متر مکعب در منابع آب زیرزمینی استان صرفه جویی شده است.
وی تصریح کرد: با توجه به اهداف ابلاغی شرکت مدیریت منابع آب ایران جهت انسداد چاههای غیرمجاز در سال 1402 برنامه تکلیفی برای این شرکت انسداد 440 حلقه چاه غیر مجاز بود که شرکت آب منطقه ای زنجان با مدیریت و تلاش مضاعف توانست این میزان را به 719 حلقه برساند که از لحاظ عملکرد 163 درصد محقق شده است.
وی افزود: همچنین با نصب 380 دستگاه کنتور هوشمند بر روی چاه های مجاز ضمن جلوگیری از اضافه برداشت زمینه صرفه جویی حدود 4 میلیون مترمکعب آب نیز فراهم شده است.
نجفی ادامه داد: همچنین با همکاری دستگاه قضایی و نیروی انتظامی در طول سالجاری 195 دستگاه و ادوات حفاری غیرمجاز توقیف و روانه پارکینگ شده است.
معاون حفاظت و بهره برداری شرکت آب منطقه ای زنجان با اشاره به اقدامات و عملکرد این شرکت در لایروبی بستر رودخانه ها و مسیل ها، اظهار داشت: آزاد سازی و رفع تصرفات بستر و حریم رودخانه به میزان حدود 159 هکتار و لایروبی حدود 35 کیلومتر از مسیر رودخانه های استان با هدف عبور ایمن سیلاب های فصلی از جمله اقدامات این دفتر در سالجاری بوده است.
در ادامه، سیدحسن حسینی مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری استان در خصوص اقدامات صورت گرفته در جهت مدیریت حوزه های آبخیز استان توضیحاتی ارائه نمود.
محسن افشارچی، استاندار زنجان نیز در این جلسه ضمن جمع بندی موضوعات مطرح شده به حساسیت منابع آب استان اشاره کرد و خواستار برنامه ریزی جامع و کامل بین بخشی در راستای صیانت از منابع آب موجود استان شد.
افشارچی با اشاره به کنترل و ذخیره آبهای مشترک توسط استانهای همجوار که استان زنجان را در امر تامین آب پایدار با چالش روبرو می کند ، تصریح کرد: تنها راه حل ممکن نیاز به یک اقدام جهادی در جهت اتمام طرحهای نیمه تمام سدسازی در استان که رئیس جمهور محترم نیز بر این امر تاکید نمودند.
استاندار زنجان اضافه کرد: شرکت آب منطقه ای زنجان ضمن کنترل اضافه برداشت ها از منابع آب زیرزمینی در استان توسط برخی بهره برداران سودجو و متخلف،شروع عملیات اجرایی و اتمام طرح نیمه تمام مثل سد مشمپا را که حدود 40 درصد پیشرفت فیزیکی دارد با جدیت از وزارت نیرو پیگیری نماید و در این خصوص اینجانب نیز پشتیبانی لازم را همانند سنوات گذشته انجام خواهم داد.
وی ضمن قدردانی از اقدامات صورت گرفته توسط مدیرعامل و همکاران وی در شرکت آب منطقه ای زنجان در جهت صیانت از منابع آب استان و تلاش برای تامین آب پایدار، گفت: کشت محصولات پر آب طلبی مثل هندوانه که عملاً خروج آب از استان را در پی دارد و صرفه اقتصادی نیز برای کشاورزان ندارد بایستی ممنوع شود و در این خصوص تغییر رفتار و الگوی مصرف بهره برداران و کشاورزان بسیار سخت است ولی با فرهنگ سازی و همت مضاعف می توان این برهه را نیز پشت سر گذاشت.
افشارچی از سازمان جهادکشاورزی نیز خواست در راستای ترویج فرهنگ مصرف بهینه آب دوشادوش شرکت آب منطقه ای زنجان حرکت نموده و الگوی کشت را نسبت به منابع آب موجود استان بومی سازی نماید.