درگفتگوی ویژه خبری مدیرعامل شرکت آب منطقه ای زنجان بمناسبت هفته صرفه جویی در مصرف آب:
مدیرعامل شرکت آب منطقه ای زنجان با اشاره به میزان بارشهای سالجاری اظهار داشت:212 میلیمتر بارندگی در ایستگاه های مبنای آب منطقه ای ثبت شده است که این آمار نسبت به سال گذشته که یکی از خشک ترین سالها بود ۶/۵ ٪ مثبت است ولی با توجه به خشکسالی سال قبل نمیتوان آن را مبنا قرار داد و نسبت به دوره متوسط آماری ۳۰٪ منفی هست .
وی دو سد تهم و کینه ورس را تامین کننده اصلی آب شرب شهرستانهای زنجان ، ابهر و خرمدره عنوان نمود و گفت: در این راستا میزان ورودی به سدها ۳۵ میلیون متر مکعب می باشد و نسبت به سال گذشته که ۷۵ میلیون متر مکعب بود تقریبا ۴۵٪ کاهش داشته است.
افشاری افزود:.آب پشت سد تهم که تقریبا تامین کننده آب شرب نصف شهر زنجان بود بشدت کاهش یافته است و نسبت به سال قبل ۲۰ میلیون متر مکعب کمبود آب در پشت سد داریم که این زنگ هشداری برای ما است و اکنون 24.5 میلیون متر مکعب در پشت سد آب داریم در حالیکه سال قبل ۴۴ میلیون متر مکعب ذخیره آبی داشتیم .
مدیرعامل شرکت آب منطقه ای زنجان، کاهش بارش ها و روان آبها را عامل اصلی کاهش آب پشت سدها عنوان نمود.
وی تصریح کرد که در مجموع ۳۵میلیون متر مکعب آب به پشت سد ها وارد گردیده و این در سال قبل ۷۵ میلیون متر مکعب بوده است و نیز در مجموع اکنون حجم آب پشت سد ها به ۲۲۱ میلیون متر مکعب رسیده در صورتیکه سال قبل ۲۶۰ میلیون متر مکعب آب در پشت سدها ذخیره شده بود و هم اکنون ۴۰ میلیون متر مکعب کاهش را نشان میدهد و نصف این کاهش، مربوط به سد تهم و نصف دیگر مربوط به بقیه سد ها می باشد.
دبیر شورای حفاظت از منابع آب استان، ضمن تاکید به لزوم بحث صرفه جویی،در خصوص طرح ملی داناب گفت: طرح داناب وسواد آبی چند سالی است با ابلاغ شرکت مدیریت منابع آب ایران و شرکتهای استانی اجرا می گردد و هدف از آن ،آموزش جامعه و قشر دانش آموزان متوسطه مقطع اول و دوم دبیرستان می باشدکه از طریق معلمین و رابطینی که آموزش دیده اند و با استفاده از ابزارهای کمک آموزشی از قبیل موشن گرافی ها ،انیمیشن ها،اینفوگرافی ها و غیره با همکاری آموزش و پرورش استان و از طریق مشاور، آموزشهای لازم به دانش آموزان ارائه می گردد.
افشاری با اشاره به کسب مقام سوم طرح ملی داناب در سطح کشور توسط این شرکت ،ضمن تشکر از مشاور طرح(جهاد دانشگاهی استان)تاکید کرد: هدف ، بالا بردن دانش آبی و آینده نگری است که در این مورد پیش آزمون ،آموزش و پس آزمون از دانش آموزان بویژه دانش آموزان شهرستانهای تابعه که در جامعه روستایی هستند صورت می گیرد و کسب رتبه بالا در این طرح از بابت فرهنگ سازی ، مقوله مهمی می باشد .
مدیرعامل شرکت آب منطقه ای زنجان در خصوص موضوع آب کشاورزی گفت: که گاهی آب با معیشت مردم درگیر است لذا باید واقع بینانه به موضوع نگاه کرد ولی اگر بتوان کمی معیشت مردم را از آب کشاورزی جدا کنیم بطوریکه مردم درگیر کار کشاورزی نشوند و شغلی با ارزش افزوده بالاو مصرف آب کمتر ایجاد کنیم میتوانیم مصرف آب را کاهش دهیم .
وی موضوع اصلی را مصرف درست عنوان نمود و گفت: کاشتمحصولات کم آب طلب پر بازده که یکسری حمایت و برنامه های حکمرانی را طلب میکند با همکاری جهاد کشاورزی می تواند منجر به مصرف آب کمتر و بیشترین ارزش افزوده و بهره وری گردد.
در ادامه با اشاره به وضعیت چاههای غیر مجاز افزود:. در مورد چاه های غیر مجاز که جدید حفاری میشود بلافاصله گزارش و برخورد میشود و یکسری چاه های قدیمی فاقد پروانه میباشد که قانون گذار به ما تکلیف کرده بررسی شود و اگر قبل از سال ۸۵ حفاری شده باشند،مجوز محدودی داده میشود ولی اگر بعد از سال ۸۵ حفر شده باشند مشمول انسداد می باشند ودر سال قبل ۲۶۶ حلقه انسداد چاه داشتیم و در سه ماهه نخست امسال ۲۶ حلقه چاه مسدود شده است که اینها با همکاری قضایی و نیروی انتظامی صورت میگیرد تا موجب التهابات اجتماعی نشود.
اسماعیل افشاری در بحث کنتور های هوشمند نیز اظهار داشت: طرحی در شورای حفاظت استان پیشنهاد داده ایم و موجب استقبال استاندار محترم قرار گرفته است :بطوریکه با توجه به نوسانات قیمت، فرمولی نوشته شود که با توجه به مصرف برق مصرف آب را هم بدون نصب کنتور بدست آوریم و چاههایی مشمول کنتور میباشند که اضافه برداشت داشته باشند وبر اساس پروانه ای که صادر کرده ایم با مصرف برق میتوانیم مصرف آب را بدست آوریم و با آمار برداری و اندازه گیری های سرزده ای که صورت میگیرد تخمین زده میشود که اضافه برداشت دارد یا خیر .
این مقام مسئول ،وابستگی به آب زیرزمینی را یکی از چالشهای استان دانست و گفت: نزدیک به ۸۰٪آب شرب از منابع آب زیر زمینی تامین می شود و بیش از ۹۵٪ آب صنعت، از آب زیرزمینی تامین میشود که البته اهم اکنون صنعت ما بیشتر به سمت استفاده از پساب میرود.
وی در بحث آب شرب با تاکید بر اینکه هیچ جایگزینی نداریم و باید سد هایمان را تکمیل کنیم ،گفت: سفر وزیر نیرو به استان که در راستای سفر ریاست جمهوری انجام گرفت خوشبختانه پر بار بود و قول هایی به استاندار داده شده که ظرف یک ماه آینده تعیین تکلیف خواهد شد تا بتوانیم تا آخر دولت سیزدهم ،سد های در حال اجرا را به مرحله بهره برداری برسانیم ضمن اینکه خواسته های نمایندگان استان هم در خصوص عدم ضایع شدن حقابه استان بود که عمدتا با مهار آب از طریق ایجاد یکسری از سد های تنظیمی مصوب شد.
افشاری در خصوص تکمیل طرحهای سد تالوار ، مشمپا ،مراش ، بلوبین و خطوط انتقال آب آنها نیز ابراز امیدواری کرد که تا در صورت تامین اعتبار در دولت سیزدهم به مرحله بهره برداری برسند.