کارشناس بهره برداری و نگهداری ازشبکههای آبیاری شرکت آب منطقه ای استان در برنامه سلام زنجان:
وی افزود: آب یکی از مقدسترین عناصر طبیعی نزد ایرانیان باستان به شمار میرفته است. بر طبق باورهای اساطیری ایرانیان باستان، آب در گاهنبار دوم، از گاهنبارهای ششگانه آفرینش، آفریده شده است و زمان آفرینش آن میانه تیر ماه بوده است. بر طبق این باورها، آفرینش آب پس از آفرینش آسمان و پیش از آفرینش سایر موجودات صورت پذیرفته است.
معافی رابر خاطر نشان ساخت: در ایران باستان در روز دهم آبان ماه جشنی سرورآمیز بر پای میداشتند که آن را «آبانگان» مینامیدند و مهم ترین حوادث اساطیری که در روز آبانگان روی داده است، این بوده که شاه طهماسب دستور تخریب انهار و قنوات را در آن زمان داد ولی پسر طهماسب وقتی به شاهی رسید مردمان را تشویق به حفر انهار و تعمیر و مرمت آنها نمود.
کارشناس بهره برداری و نگهداری ازشبکههای آبیاری شرکت آب منطقه ای زنجان اضافه کرد: روایت دیگری که در بیان اهمیت تاریخی و اساطیری این روز یاد کرده اند این است که چون مدت هشت سال در ایران باران نبارید و خشکسالی سخت پیش آمد و مردم بسیاری تلف شدند و خیلیها مجبور به ترک شهر و دیار شدند، سرانجام با قربانی کردنهای بسیار و نیایشهای فراوان باران به این سرزمین باریدن گرفت و 13 اسفند که تقارن با این روز و واقعه دارد،در تاریخ ماندگارشد.
وی خاطرنشان کرد: ایران یک کشور خشک و نیمه خشک است که روی کمربند خشک کره زمین واقع شده است. مشکل از زمانی آغاز شد که بیتوجه به ظرفیتها، بیش از توان آبی اقدام به بارگذاری و توسعه منابع آبی شده است و این یعنی از بین بردن منابع باقی مانده آبی که متاسفانه در استان زنجان بیش از 90 درصد مصرف آب را کشاورزی به خود اختصاص داده است.
معافی رابر تصریح کرد: نمک زدایی آب شاید برای کوتاه مدت بتواند جوابگوی نیاز آبی باشد ولی صرفه اقتصادی ندارد و در آموزه های دینی و فرهنگی ما نیز بر دوری از اسراف و مصرف درست آب توصیه شده است.
شایان ذکر است در اثنای این برنامه صبحگاهی ،کلیپ گنجینه ملی آب ایران ویژه روز 13 اسفند (روزملی آب) از شبکه اشراق پخش گردید.