کارشناس طرحهای مهندسی رودخانۀ شرکت آب منطقه ای زنجان در گفتگو با برنامه رادیویی آخشاملار:
بیگ محمدی اضافه کرد: توجه به بالادست حوضه آبریز ضروری است، احیای جنگلها و مراتع و تقویت پوشش گیاهی در بالادست حوضه آبریز باعث نفوذ آب باران به اندام گیاه و از طریق ریشه گیاه به اعماق خاک میشود و دیگر آب باران به روان آب تبدیل نمیشود.
وی خاطرنشان ساخت: تجاوز انسان ها به حدود بستر و حریم رودخانهها عموما باعث ایجاد تغییرات گسترده در وضعیت هندسی رودخانه ها شده و به دنبال این تغییرات در هنگام وقوع سیلاب ها، جریانات سیلابی از مجرای رودخانه خارج شده و اراضی اطراف آن را در برمی گیرد.
کارشناس طرحهای مهندسی رودخانه ی شرکت آب منطقه ای زنجان گفت: نمونه بارزی از تجاوز به حدود بستر و حریم رودخانه ها را می توان عدم آگاهی کشاورزان از آسیب های محیطی وگسترش بی رویه زمین های کشاورزی به درون مجاری رودخانه ها دانست. چرا که دخل و تصرف کشاورزان به درون حدود بستر رودخانه ها سبب کاهش حجم مجرای رودخانه ها برای انتقال جریان سیلابهای شده و این امر سبب خروج جریان آب از مجرای اصلی رودخانه شده و باعث آب گرفتگی و تخریب اراضی اطراف رودخانه می گردد که تبعات این واقعه، باعث آغاز مشکلات اجتماعی در بین روستاییان و ساکنین اطراف رودخانه می شود.
بیگ محمدی از راهکارهای پیشگیری و کاهش سیل را ساماندهی رودخانه ها و احداث سدهای مخزنی دانست و تصریح کرد:لایروبی و بازگشایی مسیل رودخانه ها،بهسازی و افزایش ظرفیت محل گذر آب و رواناب ها و حفاظت و نگهداری پایه های پل های احداث شده میتواند در تقلیل اثرات زیانبار سیل مفید باشند.
وی گفت: آبخیزداری و آبخوان داری در حفظ و تعادل بخشی منابع آب زیرزمینی و کنترل سیلابهای فصلی از اهمیت بالایی برخوردار است.
احیای جنگلها و عدم تغییر کاربری آنها از دیگر مواردی بود که بیگ محمدی درجهت مقابله با سیل مطرح کرد و افزود:تعیین حریم بستر روخانه و پهنه بندی سیل نیز در کاهش بلایای طبیعی از اهمیت بالایی برخوردار است.
این کارشناس رودخانه خاطرنشان کرد:تعبیه سیستم های هشدار سیل امروزه از اهمیت بالایی برخوردار است و تا حد زیادی از وقوع خسارت گسترده جلوگیری میکند و برنامه ریزی و هماهنگی دستگاههای مرتبط با بحران سیل از دیگر راهکارهایی است که می تواند ،انسجام و هم افزایی بیشتر در برخورد با این مقوله مهم را آسان سازد.