کارشناس حفاظت و بهره برداری شرکت آب منطقه ای زنجان در گفتگو با برنامه رادیویی کندیمیز:
امیری افزود: در مجموع طبق آمار، ۹۴ درصد از آبهای موجود در استان حتی در وضعیت فعلی که آب بسیار محدود شده است به بخش کشاورزی اختصاص پیدا میکند و 6 درصد به شرب ، صنعت و خدمات اما بازده اقتصادی کشاورزی به هیچ عنوان جبران کننده اختصاص این میزان آب به کشاورزی نیست.
وی خاطر نشان کرد:بسیاری از محصولاتی که تولید میشود ارزشی بسیار کمتر از آبی که مصرف میکنند دارند. از سوی دیگر ۷۰ درصد آبها نیز هدر میرود و اگر قرار است کشاورزی در استان زنجان همچنان ادامه داشته باشد باید به صورت جدی روند تولید محصولات آب بر در استان متوقف شود و تغییر الگوی کشت و استفاده از آبیاری نوین در دستور کار بهره برداران قرار گیرد.
کارشناس حفاظت و بهره برداری شرکت آب منطقه ای زنجان با بیان اینکه از 12 میلیون متر مربع زمین زراعی حدود8 میلیون مترمربع آن به کشت گندم اختصاص یافته است،تصریح کرد:برای تامین این مقدار کشت گندم از 86 میلیارد مترمکعب آب که در ایران برای کشاورزی استفاده می شود حدود 33 درصد برای کشت گندم مصرف می شود که رقم بالایی است.
امیری گفت: در سال ۱۹۹3 برای اولین بار اصطلاح یا مفهوم آب مجازی را در بررسی تعیین الگوی تولید محصولات و تجارت آنها در منطقه خاورمیانه مطرح شد:آب مجازی، میزان آبی است که از شروع فرآیند تولید تا مصرف یک کالا یا محصول مورد استفاده قرار میگیرد.
وی یادآورشد:برای مثال برای تولید یک گیلوگرم هندوانه300لیترآب،یک کیلو گرم گندم 300لیتر و برای تولید یک کیلو گرم برنج 4000 لیتر آب مصرف می شود ولی شاید به ظاهر به چشم کشاورزان و تولید کنندگان دیده نشود.
این کارشناس منابع آب در پایان مطالب خود به اهمیت صادرات آب مجازی و سیاستگذاری درست در خصوص استفاده بهینه از این ظرفیت برای بالا بردن توان اقتصادی استان و کشور تاکید نمود و اظهارداشت:در کشورهای پیشرفته دنیا 30 سال است که برای این موضوع سیاستگذاری کرده و برنامه ریزی نموده اند و ما نیز جهت برون رفت از بحران خشکسالی باید برنامه ریزی درستی در جهت استفاده بهینه از منابع آب داشته باشیم.