مدیرعامل شرکت آب منطقه ای زنجان با خبرگزاری فارس در خصوص آینده منابع آبی استان گفتگو کرد.
به گزارش روابط عمومی شرکت آب منطقه ای زنجان،رضاپور با بیان این موضوع که برف مهمترین اصل تامین منابع آب زیرزمینی است اظهارکرد:سد تهم که بیش از 50 درصد از آب شرب شهر زنجان را تامین می کند سال گذشته حدود 13 میلیون مترمکعب ورودی آب داشت، در حالیکه هم اکنون این میزان ورودی به 11 میلیون مترمکعب رسیده در حالیکه میزان خروجی همان است. وی با اشاره به این موضوع که این سد حدود 9 میلیون مترمکعب کسری مخزن نسبت به گذشته دارد گفت:اگر همشهریان حدود 20 درصد از آب مصرفی خود را مدیریت کرده و صرفه جویی نمایند از بحران کم آبی امسال گذر خواهیم نمود.
مدیرعامل شرکت آب منطقه ای زنجان ادامه داد؛ سد کینه ورس در شهرستانهای ابهر و خرمدره نیز با هدف شرب احداث شده و در این سد هم اکنون کاهش 38 درصدی در ورودی مخزن آن مشاهده می شود.
مهندس رضاپور افزود:سرانه مصرف آب در زنجان حدود287 لیتر در شبانه روز است این در حالی است که این میزان مصرف در دنیا از 157 لیتر در شبانه روز بالاتر نمی رود و این موضوع به ما متذکر می گردد که بدون اصلاح الگوی مصرف در همه بخش ها امکان مدیریت صحیح منابع آبی وجود نخواهد داشت.
وی به مصرف بالای آب استان در بخش کشاورزی که حدود 90درصد است، اشاره کرد و گفت: تولید محصولات کشاورزی در استان زنجان بیش از 3 برابر مصرف استان بوده و این یعنی هدر رفت آب بدون هیچ گونه آورد اقتصادی برای کشاورزان و بهره برداران این استان . وی ابراز کرد: استفاده درستی از آب در کشور و استان زنجان نمی شود و باید الگوی کشت در بخش کشاورزی تغییر کندتا بهره وری از منابع آبی افزایش یابد.
رضاپور از بحرانی بودن وضعیت پنج دشت استان زنجان از میزان هفت دشت موجود خبر داد و گفت: افت سطح آب های زیرزمینی استان به صورت متوسط ۷۷ سانتی متر می باشد که در این میان، دشت ابهر بحرانی ترین دشت استان است که میزان افت این دشت یک متر و ۴۰ سانتی متر بوده و عمده فشارهای وارد شده به منابع آبی برداشت های بیش از اندازه به صورت غیرمجاز است.
مدیر عامل شرکت آب منطقه ای استان زنجان افزود: یکی از راهکارهای تقویت سفره آب های زیرزمینی تغذیه مصنوعی است و این اقدام از سال ۹۱ در سطح استان آغاز شده و تاکنون توانسته ایم از این طریق حدود 227 میلیون مترمکعب آب را به سفره های آب زیرزمینی تزریق نماییم.
مهندس رضاپور، سپس به اقدامات شرکت آب منطقه ای زنجان در خصوص اجرای طرح احیاء و تعادل بخشی و حفاظت و حراست از منابع آب زیرزمینی استان مطالبی ارایه کرد و گفت: این شرکت از سال 90 بصورت ویژه اقدام به جلوگیری از اضافه برداشت منابع آب استان نموده که در این راستا در مجموع حدود 2654 حلقه چاه غیرمجاز را تا پایان سال 95 پر و مسلوب المنفعه نموده است. وی افزود: از 349 حلقه چاه مجاز هم که دارای اضافه برداشت بودند جلوگیری بعمل آمده که در مجموع این دو اقدام مهم حدود 192 میلیون متر مکعب آب در سفره های زیرزمینی ذخیره شده است.رضاپور ادامه داد که؛ در سال 96 نیز 426 حلقه چاه غیر مجاز و از ابتدای سالجاری تا پایان فروردین ماه نیز این شرکت موفق شده با همکاری و هماهنگی مراجع قضایی ،نیروی انتظامی استان، فرمانداران ،بخشداران، شوراها و دهیاریها و دیگر دستگاههای اجرایی حدود 76حلقه چاه غیر مجاز را در سطح استان پر و مسلوب المنفعه نماید.
وی افزود: در مجموع 3133 حلقه چاه فاقد پروانه از گردونه برداشت های بی رویه و غیرمجاز خارج شده اند و ادامه انسداد چاههای غیرمجاز توسط 13 واحد گشت و بازرسی در دست پیگیری و اقدام می باشد.
رضاپور به سد بعثت زنجان نیز اشاره ای نمود و گفت:این سد بدلیل عدم توجیه اقتصادی و اجتماعی برای منطقه متوقف شده است.وی به بدهی 200 میلیارد تومانی شرکت به پیمانکاران اشاره کرد و گفت:این موضوع باعث شده نتوانیم در این مقطع زمانی برای احداث سدهای جدید اقدام نماییم.
مدیرعامل شرکت آب منطقه ای زنجان به کاهش 48 درصدی اعتبارات عمرانی در کشور اشاره کردو اظهار داشت: ادامه احداث سد مشمپا نیز بدلیل کمبود نقدینگی و بالا بودن بدهی این شرکت به پیمانکار پروژه با مشکل روبرو شده است.
رضاپور به جذب سرمایه گذاریهای خارجی از طریق فایناس نیز اشاره کرد و گفت: اگر این امر محقق شود می توان به تکمیل سد مشمپا در طول 3 سال آینده امیدوار شد و همینطور می توان جهت تامین آب شرب شهر زنجان در آینده از سد مراش نیز اقدام نمود.
وی به راه اندازی پلیس آب در استان تاکید کرد و گفت: در تلاشیم از این طریق از فروش منابع آب بصورت تانکری جلوگیری نماییم و این موضوع ضرورت اخذ هزینه های آب مصرفی بر اساس ارزش ذاتی و اقتصادی آب را بالا می برد.
مهندس رضاپور در پایان به جلوگیری از جاری شدن بی هدف و مجانی آب در مزارع استان اشاره کرد و گفت:تا زمانیکه به یک ادبیات مشترک بین قوای سه گانه کشور(مجریه،قضاییه و مقننه)نرسیم و آب را به عنوان یک کالای ارزشمند و حیاتی به حساب نیاوریم،امکان مدیریت بحران آب در کشور بسیار سخت خواهد بود.