مدیرعامل شرکت آب منطقه ای زنجان در گفت و گو با خبرگزاری تسنیم؛
مهندس یوسف رضاپور،سخنان خود را با ارایه گزارشی از وضعیت بارندگی در استان آغاز کرد و گفت:خوشبختانه زمستان سال گذشته بارندگی ها تا حدودی جبران کننده بودند ولی این بدین معنا نیست که ما مرحله بحران آب را پشت سر گذاشتیم بلکه نیازمند برنامه ریزی دقیق برای مدیریت مصرف هستیم.
رضاپور به مجموع بارندگی در سال آبی 97ــ96 تا 18فروردین ماه 177 میلیمتر که نسبت به متوسط سال آبی گذشته نزدیک به 10درصد کاهش را نشان میدهد اشاره کرد و افزود: مقام عالی وزرات نیرو،دکتر اردکانیان طی نامه ای به همه استانداران کشور در خصوص بحران آب هشدارهای لازم را داده و خواستار یک عزم ملی برای گذر از این بحران شده است.
وی به پیشرفت قابل قبول سدهای در حال احداث استان زنجان اشاره کرد و گفت: سدهای مشمپا ، بلوبین و مراش در دست اقدام هستند و امیدواریم در صورت تزریق نقدینگی کافی این پروژه ها در زمان مناسب به سرانجام برسند.
مدیرعامل شرکت آب منطقه ای زنجان به پیشرفت فیزیکی 40درصدی پروژه سد مشمپا اشاره کردو ادامه داد؛ این سد که مهمترین منبع تامین آب غرب استان زنجان می باشد و برای تامین اعتبار لازم این سد از طریق فاینانس خارجی اقدام خواهد شد.
مهندس رضاپور به طرح احیاء و تعادل بخشی منابع آب زیرزمینی که تکلیف مهم وزارت نیرو می باشد اشاره کرد و اظهارکرد؛ در راستای حفاظت و صیانت از منابع آبی استان این شرکت اقدامات خوبی صورت گرفته و در این خصوص 13 گروه گشت ویژه بازرسی برای پلمپ ، مسلوب المنفعه نمودن و حتی پر کردن چاههای غیرمجاز با این شرکت همکاری می کنند که از مجموع 7369 حلقه چاه غیرمجاز 2400 مورد آن تعیین تکلیف و پر شده است و در این خصوص جا دارد از همکاریها و حمایت های قانونی مقامات قضایی و انتظامی استان نیز قدردانی نمایم.
رییس هیئت مدیره شرکت آب منطقه ای زنجان افزود:در دنیا استانداردی برای مصرف آب برنامه ریزی شده وجود دارد به این صورت که اگر میزان برداشت آب از منابع تجدید شونده تا 20 درصد باشد شاهد شرایط پایدار، 40 درصد باشد شاهد شرایط قابل تحمل و در صورتی که بیش از 40 درصد باشد وارد شرایط تنش آبی خواهیم شد، تصریح کرد: اما اگر برداشت آب از منابع تجدید شونده بیش از 60 درصد باشد وارد بحران آبی میشویم، این در صورتی است که نسبت مصرف آب در کشور نسبت به پتانسیل تجدید شونده 86 درصد است، بنابراین ما در مرحله بحران آب هستیم و اگر این روند ادامه داشته باشد در آینده با تبعات بسیار سنگین آن روبرو خواهیم شد.
مهندس رضاپور گفت: برای تولید یک کیلو برنج 4 هزار لیتر و هرکیلو هندوانه 5 هزار لیتر آب مصرف می شود و پاسخ این سوال که آیا به لحاظ اقتصادی کشت این نوع محصولات پر مصرف آبی برای کشور و استان بازده خوبی دارد؟ قطعاً جواب منفی است، به این دلیل که با چنین اوضاع وخیم آبی کشت برخی محصولات کشاورزی بویژه هندوانه،خربزه،سیب زمینی و گوجه فرنگی و دیگر اقلام کشاورزی ضرورتی ندارد.وی افزود: با توجه به کاهش منابع آب زیرزمینی در استان نباید این نوع کشت ها صورت پذیرد، بلکه باید برای صیانت از آب قابل برنامه ریزی اصلاح الگوی کشت را در برنامه های خود قرار دهیم ، چون در آینده ای نه چندان دور افسوس چنین مصارف بی رویه ای را خواهیم خورد و شاید آن زمان دیگر دیر شده باشد.
وی ادامه داد؛در استان زنجان 287 لیتر در شبانه روز متوسط سرانه مصرف آب داریم و این درحالی است که استاندارد سرانه مصرف در دنیا 157 لیتر در شبانه روز است و این نوع مصرف بی رویه برای افق 1425 نیاز آبی برای شرب را با مشکل روبرو خواهد کرد.